Okusi brez meja

1. SEZONA

Prva sezon oddaje Okusi brez meja je bil na sporedu jeseni 2013. Potekala je v duhu spoznavanja in priprave lokalnih kulinaričnih posebnosti, prijateljstva, zabave in ustvarjanja priložnosti skozi oči dveh prijateljev. Oddajo sta vodila Matevž Slokar in Joe Gray.

okús -a m (ȗ) 1. čut za zaznavanje značilnosti snovi, zlasti jedi, s pomočjo okušalnega organa v ustih // značilnost snovi, zlasti jedi, ki se zaznava s tem čutom / izboljšati okus jedi /prepoznati jed po značilnem okusu 2. merila o prijetnem in neprijetnem pri hrani / za moj okus je nekoliko preslano

V oddaji Okusi brez meja sta Joe Gray in Matevž Slokar raziskovala kulinarično kulturo Slovenije. Spoznavala sta posameznike in družine, ki pridelujejo in ustvarjajo pristne slovenske kakovostne prehrambne izdelke. Pa tudi kuharske mojstre, ki znajo iz lokalno pridelanih sezonskih surovin pripraviti gurmanski presežek. Na svojem popotovanju sta spoznavala ljudi, ki ob svojem delu iskreno uživajo. Predstavljala sta najbolj pristne in naravne načine pridelave lokalnih izdelkov in pridelkov, moderne načine in tehnike priprave tradicionalnih jedi. Včasih so tako gledalci izvedeli kaj novega, včasih bili presenečeni, prav gotovo pa so seob vsem tudi zabavali. Na koncu vsake oddaje je Joe Gray pripravil jed, za katero ga je navdihnila posamezna regija.

 

1. epizoda: SLOVENSKA OBALA

V prvem delu oddaje Okusi brez meja Matevža in Joeja pot popelje na slovensko obalo, kjer odkrivata darove morja in sonca. Po razvajanju brbončic z Darkom v Casi del Sal se med solnimi polji Piranskih solin spoznata s tradicionalnimi postopki pridelave soli in se po napornem solinarskem delu prepustita blagodejnim učinkom soli in solinskega blata na telo. V drugem delu oddaje se v družbi gospe Irene Fonda s čolnom popeljeta še dlje med valove in v bazenih njene ribogojnice odkrivata najbolj cenjene brancine na svetu. Polna vtisov se na koncu vrneta na obalo, kjer Joe predstavi recept za pripravo sveže ribje solate.
Prva epizoda oddaje Okusi brez meja

2. epizoda: ISTRA IN PRIMORSKA

V drugem delu oddaje Okusi brez meja se Matevž in Joe namenita po manj poznanih poteh Primorske in Istre. Okusno kosilo pri Andreji in Sebastijanu Kovačič v Hiši Torkla prebudi njuno zanimanje za hrano in surovine, ki izvirajo iz istrskih gozdov. Najprej se preizkusita v iskanju dragocenih tartufov. Pod budnim očesom gospoda Ivana Ratoše in njegovih štirih psov se jima morda celo nasmehne sreča. In ker se k tartufom odlično poda divjačina, ju pot popelje tudi k lovski bratovščini. A za enakovredno druženje z lovci morata najprej osvojiti nekaj stralskega znanja, ki ga dobita na idiličnem strelišču Črne njive nad Ilirsko Bistrico. Z zvrhano mero potrpljenja se v spremstvu izkušenega lovca Ljuba Mrevljeta končno odpravita na eno izmed prež v lovski družini Tabor Dornberk Branik in dan skleneta s pripravo popečenega sendviča, polnega dobrot gozda.
Druga epizoda oddaje Okusi brez meja

3. epizoda: GORENJSKA

V tretji epizodi oddaje Okusi brez meja Matevž in Joe spoznavata specialitete Gorenjske. Njuna pot se začne v majhnem ljubljanskem lokalu Klobasarna, kjer pri lastniku Stanislavu Logarju pokusita kranjsko klobaso v obliki hitre ulične hrane. Navdušena nad klobasami, si želita izvedeti, kako ta prvovrstna slovenska specialiteta sploh nastane. A ker Gorenjska skriva še marsikatere zanimive druge jedi in izdelke, ju pot najprej zanese k družini Ambrožič, ki v Selu pri Bledu v svojem slikovitem in poučnem čebelnjaku prideluje prvovrsten med. Iz Bleda se nato odpravita proti Cerknem, kjer se pri Mesarstvu Podobnik končno tudi sama poskusita v izdelovanju kranjske klobase. Po napornem dnevu ju zvečer čaka le še težko pričakovan festival kranjske klobase v Sori pri Medvodah. In če se morda na prvi pogled zdi, da sta med in kranjska klobasa jedi, ki ju težko združimo na istem krožniku, nam Joe na koncu dokaže, kako zelo okusna je lahko ta nenavadna kombinacija.
Tretja epizoda oddaje Okusi brez meja

4. epizoda: LJUBLJANA

Ker si Joe kot velik ljubitelj dobre ulične hrane želi spoznati, kaj zanimivega na tem področju ponujamo v Sloveniji, ga Matevž v četrti epizodi oddaje Okusi brez meja popelje na pot spoznavanja specialitet ljubljanskih ulic. Svoje raziskovanje začneta v kiosku Hood Burgerja, kjer si po obisku zabave na prostem ob kozarcu piva privoščita klasičen burger. Navdušena nad tamkajšnjo ponudbo se v iskanju novih okusov podata proti ljubljanski tržnici na Odprto kuhno, tedenski festival ulične prehrane. A Matevž za Joea pripravja še eno presenečenje – čisto pravi horse burger, nad katerim se Ljubljančani navdušujejo že vrsto let. Po ogledu mesnice Krušič, kjer pripravljajo meso za Hot Horse, je Joe odločen, da tudi sam pripravi svoj burger.
Četrta epizoda oddaje Okusi brez meja

5. epizoda: GORIŠKA BRDA

Matevž in Joe se v iskanju novih okusov v peti epizodi oddaje Okusi brez meja napotita v sončna Goriška Brda. Pot ju najprej popelje k družini Klinec v Medano, kjer ju poleg odličnega domačega vina navduši tudi dovršena in raznolika kulinarika kuharskega mojstra Aleksa. Ob idiličnem razgledu po slovenski Toskani ugotovita, da si Brda brez dvoma zaslužijo podrobnejši ogled. Naslednji ju medse sprejmejo člani družine Drnovšček, ki na svojem posestvu poleg olivnega olja pridelujejo tudi breskve – pod budnim očesom mame Alenke se Matevž in Joe celo preizkusita v kuhanju domače breskove marmelade. Dan skleneta z obiskom lokalne pršutarne, kjer od blizu spoznata, kako zori pravi slovenski pršut. Vsa nepozabna doživetja in zanimivi okusi pa Joeja ob koncu oddaje napeljejo k izbiri še ene nenavadne kombinacije za pod zob.
Peta epizoda oddaje Okusi brez meja

6. epizoda: VIPAVSKA

V šestem delu oddaje Okusi brez meja Matevž Joea odpelje v domačo Vipavsko dolino. Svojo pot začneta v restavraciji Rahela, kjer lastniku Deanu Čebronu uspe prebuditi njune brbončice z odličnim kosilom. A Matevž se odloči, da tokratne izkušnje ne bodo najbolj tipične – najprej je na vrsti obisk vinske kleti. Vinska kraljica Maja jima tam zaupa skrivnost na belega, ne rdečega – ampak oranžnega vina. In ker Majin oče Jordan Cigoj, ki vodi svojo turistnično kmetijo, goji tudi skopljene peteline kopune, se Matevž in Joe preprosto ne moreta upreti skušnjavi, da ne bi enega vzela s seboj in pripravila odlično kosilo pod peko.
Šesta epizoda oddaje Okusi brez meja

7. epizoda: DOLENJSKA

Sedma dogodivščina prijateljev Matevža in Joeja v oddaji Okusi brez meja se odvija na Dolenjskem in v Beli krajini. V svet dolenjskih kulinaričnih specialitet ju s parado tipičnih domačih jedi prvi popelje kuhar Damijan Fink. Po odličnem kosilu in mali učni uri slovenskih jezikovnih pasti se Matevž in Joe odpravita v Šentrupert, kjer se skozi oči treh generacij družine Frelih spoznata z izdelovanjem penine po tradicionalni metodi. V Beli krajini z Antonom Jakljevičem odkrivata, zakaj v Sloveniji za razliko od Anglije na žalost še vedno ne posegamo tako pogosto po ovčjem mesu in na koncu predstavita recept za pripravo okusnega jagenjčka v domačem ognjišču.
Sedma epizoda oddaje Okusi brez meja

8. epizoda: PREKMURJE

Prekmurje nedvomno ponuja marsikatero kulinarično zanimivost. Zato Matevž in Joe svojo pot med Okusi brez meja nadaljujeta prav tu. Za okusen uvod poskrbijo v družinski restavraciji Rajh, kjer tradicionalne jedi na krožnikih dobivajo sodobno podobo. Podkrepljena z odličnim kosilom so odločita, da je čas, da zavihata rokave – na kmetiji Hodošček se naučita izdelovati domače krvavice, v oljarni Kocbek pa se preizkusita v izdelavi bučnega olja. In ker se po napornem delovnem dnevu prileže tudi dobro kosilo, Joe ponovno poseže po lokalnih surovinah in pripravi novo specialiteto.
Osma epizoda oddaje Okusi brez meja

9. epizoda: ŠTAJERSKA IN SAVINJSKA DOLINA

Ker pri štajerskih kulinaričnih specialitetah ne moremo mimo žlahtne kapljice, Matevž in Joe v osmi epizodi oddaje Okusi brez meja okušata predvsem pijačo. Za začetek ju kuhar Jakob Furman v svoji Gostilni Grič ob odličnem kosilu postreže z različnim lokalnimi vini. Navdušena nad njihovim okusom se podata proti bližnjim konjiškim trtam, od koder ju enolog Sašo Topolšek popelje naprej v osrčje sodobne vinsk kleti Zlatega Griča. Slovenci pa poleg vina z veseljem uživmo tudi ob kozarčku piva, zato prijatelja popoldan preživita v Savinjski dolini, kjer se v obiranju hmelja na lokalnem festivalu pomerita z domačini in se v pivnici spoznata s postopkom varjenja piva. Ob koncu dneva nam Joe zaupa še recept za eno najbolj priljubljenih angleških jedi, ki vsebuje prav pivo.
Deveta epizoda oddaje Okusi brez meja

10. epizoda: POSOČJE

V sklepni epizodi oddaje Okusi brez meja se Matevž in Joe vračata na Primorsko, tokrat v njene severne predele. V Kobaridu se pridružita najbolj znani slovenski kuharski mojstrici Ani Roš, na odročni Banjški planoti pa se pri Silveriju in Jolandi Fabjan na njuni kmetiji Hubjani posvetita učenju postopka izdelave sira. Pot ju tik pred koncem popelje nazaj na tja, kjer sta začela – na obalo. Pred slovesom si vzameta še nekaj časa in obudita spomine na vse, kar sta videla in doživela na svojem popotovanju po Sloveniji.
Deseta epizoda oddaje Okusi brez meja

RECEPTI

Ceviche recept

Lovski sendvic recept

Kranjska klobasa z medom recept

Joejev hamburger recept

Solata iz pečenih breskev in pršuta recept

Kopun z zeljno solato recept

Pečena jagnjetina s salsa verde recept

Počasi pečen svinjski hrbet z bučo in blitvo

Fish & chips

Vse recept si lahko ogledate tudi na spletni strani Okusno.je

2. SEZONA

 

Organsko. Vegansko. Bio. Eko. Ekološko. Naravno.
Vse ok, ampak od kod prihaja hrana iz našega krožnika?

 

Spet se bomo podali na pot mamljivih okusov ter z vrhunskimi mojstri kuhinje odkrivali naravne in kulinarične lepote, ki jih ponuja naša dežela. 6. aprila ob 17.45 na POP TV prihaja nova, druga sezona oddaje Okusi brez meja.

Z voditeljem oddaje Matevžem Slokarjembodo gledalci ob nedeljah v še bolj dokumentarno raziskovalnem formatu oddaje spoznali lokalno hrano, način pridelave, njen izvor in tehnike uporabe.

Čeprav je bilo v prvi sezoni predstavljenih kar 20 različnih pridelovalcev, skriva Slovenija še precej kulinaričnih biserov. Zato v drugi sezoni ustvarjalci pripravljajo nadaljevanje popotovanja po Sloveniji. Matevž bo z lokalnimi kuharji poglobljeno raziskal posamezne izdelke, njihovo uporabo v kuhinji, gledalci pa bodo spoznali tudi številne triki pri sami pripravi.

 

1. epizoda: Skrivnost prekmurske šunke

V prvem delu se Matevž poda na pot v Prekmurje. Z mladim in nadebudnim kuharskim mojstrom Štefanom Srako se v dneh pred veliko nočjo odpravi po poteh odkrivanja skrivnosti okusa prekmurske šunke. Zagrizen promotor in poznavalec te okusne specialitete gospod Janko Kodila jima predstavi zapletene korake priprave in zorenja mesa, ki mora ustrezati strogim predpisom – prekmurska šunka je namreč eden redkih uradno zaščitenih slovenskih izdelkov. Fanta pa tudi zavihata rokave in ponudita pomoč pri različnih postopkih obdelave.

Več o 1. epizodi >>

 

2. epizoda: Ribogojnica med dolenjskimi griči

Pri ribji hrani mnogokrat prehitro pozabimo na sladkovodne ribe. A tudi tu kaj več kot o rečnih postrveh ponavadi poznajo le redki. Zato se Matevž na svoji poti raziskovanja slovenske kulinarike in lokalnih jedi ustavi na Dolenjskem pri kuharju Robertu Gregorčiču, ki ga povabi na obisk k prijatelju v rečno ribogojnico pri Kostanjevici. Tam pobližje spoznata delo v ribogojnih bazenih in predelovalnem obratu ter se iz oči v oči srečata mnogimi rečnimi ribami. Za okusen zaključek dneva poskrbi Robert, obenem pa prijatelja poučita Matevža tudi o tem, kako uživati v ribji hrani in manevrirati med skritimi koščicami v mesu.

Več o 2. epizodi >>

 

 

3. epizoda: V lovu za istrskimi šparglji

V tretji epizodi se oddaja Okusi brez meja spet seli v Istro. Tradicionalna istrska kuhinja spomladi ne more mimo špargljev, zato se Matevž obrne na dolgoletnega lastnika prave istrske restavracije gospoda Mirka Tomšiča, da mu razkrije skrivnosti lokalnih okusov. Pridruži se jima še strokovnjak za istrske jedi zgodovinar Alberto Pucer in skupaj se odpravijo v gozd nabirat užitne spomladanske rastline. Kljub strahu pred bližnjim srečanjem s kačami se Matevž poda v lov za šparglji, a starih mačkov z izostrenim očesom se ne da kar tako dohajati …

Več o 3. epizodi >>

4. epizoda: Ko kozji sir in kraški teran združita moči

V četrti epizodi oddaje Okusi brez meja Matevž obišče prekaljenega kuharja s Krasa, ki je pred kratkim odprl nov lokal tudi v Ljubljani. Peter Patajac trdno zagovarja lokalne sestavine seveda tudi dobra vina. Ker je na njegovem jedilniku posebno mesto namenjeno prav kraškim sprecialitetam, pošlje Matevža po kozji sir k prijatelju Matjažu Žerjalu v Tomaj. Na svoji kmetiji Matjaž iz kozjega mleka prideluje zdrave sire aromatičnega okusa, pri njem pa je mogoče pokusiti tudi kozji sir z dodanim teranom. Matevža spet čaka naporen dan, poln novih doživetij in nepozabnih okusov.

Več o 4. epizodi

 

5. epizoda: Lokalno in ekološko – iz kmetije na krožnik

V peti epizodi oddaje Okusi brez meja Matevža pot odnese na Gorenjsko po poteh uspešne zgodbe lokalne ekološko pridelane hrane s popolno sledljivostjo, na katero prisega kuharski mojster Tomaž Bolka. V neposredni bližini njegove družinske restavracije na svoji ekološki kmetiji prav take sestavine prideluje njegov prijatelj Primož Krišelj, ki je pred časom učiteljski poklic obesil na klin se posvetil kmetovanju. Zato se Matevž in Tomaž odpravita k njemu na obisk in spoznata sproščen ritem življenja na kmetiji, ki deluje po načelih permakulture.

 Več o 5. epizodi

6. epizoda: Sveže ribe iz slovenskega morja

Matevž svojo pot odkrivanja okusov brez meja nadaljuje na obali. Tomaž Bevčič – izkušen kuhar na področju priprave rib ga povabi na nepozabno doživetje na ladjo z ribičem Silvanom. Zgodaj zjutraj se vsi kupaj odpravijo na ribolov v upanju, da se bo v mrežo ujelo kaj za večerjo. Matevž tako spozna lepote ribiškega poklica in se kaj kmalu nauči, da življenje z morjem zahteva tudi mnogo truda in trdega dela. Zvečer Tomaž za vse pripravi še okusno ribjo pojedino. Iz morja na krožnik v enem dnevu – tako, kot se spodobi!

Več o 6. epizodi

 

7. epizoda: Diši po pregreti smetani

Kdo bi si mislil, kako uspešno je lahko sožitje vrhunske kulinarike v grajskem ambientu in tradicionalne sestavine, ki je dišala že iz loncev in pečic naših babic skoraj na vsaki kmetiji. Matevž se v četrti epizodi oddaje Okusi brez meja prepusti vonju in okusu pregrete smetane. Z vrhunskim kulinaričnim mojstrom Markom Pavčnikom jo mahneta proti odročni kmetiji nad Radečami k družini Korbar. Mama Lidija tam redno iz domačega mleka izdeluje pregreto smetano, ki jo Marko uporablja v svojih specialitetah. Pri delu se preizkusita tudi sama in gospo Lidijo na koncu povabita tudi na okusno večerjo na grad v Laškem.

Več o 7. epizodi