Okusi brez meja

EPIZODE

1. epizoda: SLOVENSKA OBALA

V prvem delu oddaje Okusi brez meja Matevža in Joeja pot popelje na slovensko obalo, kjer odkrivata darove morja in sonca. Po razvajanju brbončic z Darkom v Casi del Sal se med solnimi polji Piranskih solin spoznata s tradicionalnimi postopki pridelave soli in se po napornem solinarskem delu prepustita blagodejnim učinkom soli in solinskega blata na telo. V drugem delu oddaje se v družbi gospe Irene Fonda s čolnom popeljeta še dlje med valove in v bazenih njene ribogojnice odkrivata najbolj cenjene brancine na svetu. Polna vtisov se na koncu vrneta na obalo, kjer Joe predstavi recept za pripravo sveže ribje solate.
Prva epizoda oddaje Okusi brez meja

2. epizoda: ISTRA IN PRIMORSKA

V drugem delu oddaje Okusi brez meja se Matevž in Joe namenita po manj poznanih poteh Primorske in Istre. Okusno kosilo pri Andreji in Sebastijanu Kovačič v Hiši Torkla prebudi njuno zanimanje za hrano in surovine, ki izvirajo iz istrskih gozdov. Najprej se preizkusita v iskanju dragocenih tartufov. Pod budnim očesom gospoda Ivana Ratoše in njegovih štirih psov se jima morda celo nasmehne sreča. In ker se k tartufom odlično poda divjačina, ju pot popelje tudi k lovski bratovščini. A za enakovredno druženje z lovci morata najprej osvojiti nekaj stralskega znanja, ki ga dobita na idiličnem strelišču Črne njive nad Ilirsko Bistrico. Z zvrhano mero potrpljenja se v spremstvu izkušenega lovca Ljuba Mrevljeta končno odpravita na eno izmed prež v lovski družini Tabor Dornberk Branik in dan skleneta s pripravo popečenega sendviča, polnega dobrot gozda.
Druga epizoda oddaje Okusi brez meja

3. epizoda: GORENJSKA

V tretji epizodi oddaje Okusi brez meja Matevž in Joe spoznavata specialitete Gorenjske. Njuna pot se začne v majhnem ljubljanskem lokalu Klobasarna, kjer pri lastniku Stanislavu Logarju pokusita kranjsko klobaso v obliki hitre ulične hrane. Navdušena nad klobasami, si želita izvedeti, kako ta prvovrstna slovenska specialiteta sploh nastane. A ker Gorenjska skriva še marsikatere zanimive druge jedi in izdelke, ju pot najprej zanese k družini Ambrožič, ki v Selu pri Bledu v svojem slikovitem in poučnem čebelnjaku prideluje prvovrsten med. Iz Bleda se nato odpravita proti Cerknem, kjer se pri Mesarstvu Podobnik končno tudi sama poskusita v izdelovanju kranjske klobase. Po napornem dnevu ju zvečer čaka le še težko pričakovan festival kranjske klobase v Sori pri Medvodah. In če se morda na prvi pogled zdi, da sta med in kranjska klobasa jedi, ki ju težko združimo na istem krožniku, nam Joe na koncu dokaže, kako zelo okusna je lahko ta nenavadna kombinacija.
Tretja epizoda oddaje Okusi brez meja

4. epizoda: LJUBLJANA

Ker si Joe kot velik ljubitelj dobre ulične hrane želi spoznati, kaj zanimivega na tem področju ponujamo v Sloveniji, ga Matevž v četrti epizodi oddaje Okusi brez meja popelje na pot spoznavanja specialitet ljubljanskih ulic. Svoje raziskovanje začneta v kiosku Hood Burgerja, kjer si po obisku zabave na prostem ob kozarcu piva privoščita klasičen burger. Navdušena nad tamkajšnjo ponudbo se v iskanju novih okusov podata proti ljubljanski tržnici na Odprto kuhno, tedenski festival ulične prehrane. A Matevž za Joea pripravja še eno presenečenje – čisto pravi horse burger, nad katerim se Ljubljančani navdušujejo že vrsto let. Po ogledu mesnice Krušič, kjer pripravljajo meso za Hot Horse, je Joe odločen, da tudi sam pripravi svoj burger.
Četrta epizoda oddaje Okusi brez meja

5. epizoda: GORIŠKA BRDA

Matevž in Joe se v iskanju novih okusov v peti epizodi oddaje Okusi brez meja napotita v sončna Goriška Brda. Pot ju najprej popelje k družini Klinec v Medano, kjer ju poleg odličnega domačega vina navduši tudi dovršena in raznolika kulinarika kuharskega mojstra Aleksa. Ob idiličnem razgledu po slovenski Toskani ugotovita, da si Brda brez dvoma zaslužijo podrobnejši ogled. Naslednji ju medse sprejmejo člani družine Drnovšček, ki na svojem posestvu poleg olivnega olja pridelujejo tudi breskve – pod budnim očesom mame Alenke se Matevž in Joe celo preizkusita v kuhanju domače breskove marmelade. Dan skleneta z obiskom lokalne pršutarne, kjer od blizu spoznata, kako zori pravi slovenski pršut. Vsa nepozabna doživetja in zanimivi okusi pa Joeja ob koncu oddaje napeljejo k izbiri še ene nenavadne kombinacije za pod zob.
Peta epizoda oddaje Okusi brez meja

6. epizoda: VIPAVSKA

V šestem delu oddaje Okusi brez meja Matevž Joea odpelje v domačo Vipavsko dolino. Svojo pot začneta v restavraciji Rahela, kjer lastniku Deanu Čebronu uspe prebuditi njune brbončice z odličnim kosilom. A Matevž se odloči, da tokratne izkušnje ne bodo najbolj tipične – najprej je na vrsti obisk vinske kleti. Vinska kraljica Maja jima tam zaupa skrivnost na belega, ne rdečega – ampak oranžnega vina. In ker Majin oče Jordan Cigoj, ki vodi svojo turistnično kmetijo, goji tudi skopljene peteline kopune, se Matevž in Joe preprosto ne moreta upreti skušnjavi, da ne bi enega vzela s seboj in pripravila odlično kosilo pod peko.
Šesta epizoda oddaje Okusi brez meja

7. epizoda: DOLENJSKA

Sedma dogodivščina prijateljev Matevža in Joeja v oddaji Okusi brez meja se odvija na Dolenjskem in v Beli krajini. V svet dolenjskih kulinaričnih specialitet ju s parado tipičnih domačih jedi prvi popelje kuhar Damijan Fink. Po odličnem kosilu in mali učni uri slovenskih jezikovnih pasti se Matevž in Joe odpravita v Šentrupert, kjer se skozi oči treh generacij družine Frelih spoznata z izdelovanjem penine po tradicionalni metodi. V Beli krajini z Antonom Jakljevičem odkrivata, zakaj v Sloveniji za razliko od Anglije na žalost še vedno ne posegamo tako pogosto po ovčjem mesu in na koncu predstavita recept za pripravo okusnega jagenjčka v domačem ognjišču.
Sedma epizoda oddaje Okusi brez meja

8. epizoda: PREKMURJE

Prekmurje nedvomno ponuja marsikatero kulinarično zanimivost. Zato Matevž in Joe svojo pot med Okusi brez meja nadaljujeta prav tu. Za okusen uvod poskrbijo v družinski restavraciji Rajh, kjer tradicionalne jedi na krožnikih dobivajo sodobno podobo. Podkrepljena z odličnim kosilom so odločita, da je čas, da zavihata rokave – na kmetiji Hodošček se naučita izdelovati domače krvavice, v oljarni Kocbek pa se preizkusita v izdelavi bučnega olja. In ker se po napornem delovnem dnevu prileže tudi dobro kosilo, Joe ponovno poseže po lokalnih surovinah in pripravi novo specialiteto.
Osma epizoda oddaje Okusi brez meja

9. epizoda: ŠTAJERSKA IN SAVINJSKA DOLINA

Ker pri štajerskih kulinaričnih specialitetah ne moremo mimo žlahtne kapljice, Matevž in Joe v osmi epizodi oddaje Okusi brez meja okušata predvsem pijačo. Za začetek ju kuhar Jakob Furman v svoji Gostilni Grič ob odličnem kosilu postreže z različnim lokalnimi vini. Navdušena nad njihovim okusom se podata proti bližnjim konjiškim trtam, od koder ju enolog Sašo Topolšek popelje naprej v osrčje sodobne vinsk kleti Zlatega Griča. Slovenci pa poleg vina z veseljem uživmo tudi ob kozarčku piva, zato prijatelja popoldan preživita v Savinjski dolini, kjer se v obiranju hmelja na lokalnem festivalu pomerita z domačini in se v pivnici spoznata s postopkom varjenja piva. Ob koncu dneva nam Joe zaupa še recept za eno najbolj priljubljenih angleških jedi, ki vsebuje prav pivo.
Deveta epizoda oddaje Okusi brez meja

10. epizoda: POSOČJE

V sklepni epizodi oddaje Okusi brez meja se Matevž in Joe vračata na Primorsko, tokrat v njene severne predele. V Kobaridu se pridružita najbolj znani slovenski kuharski mojstrici Ani Roš, na odročni Banjški planoti pa se pri Silveriju in Jolandi Fabjan na njuni kmetiji Hubjani posvetita učenju postopka izdelave sira. Pot ju tik pred koncem popelje nazaj na tja, kjer sta začela – na obalo. Pred slovesom si vzameta še nekaj časa in obudita spomine na vse, kar sta videla in doživela na svojem popotovanju po Sloveniji.
Deseta epizoda oddaje Okusi brez meja

JOE IN MATEVŽ

Oddaja Okusi brez meja, ki bo na sporedu POP TV od 6. oktrobra, bo potekala v duhu spoznavanja in priprave lokalnih kulinaričnih posebnosti, prijateljstva, zabave in ustvarjanja priložnosti skozi oči dveh prijateljev. Oddajo bosta vodila Matevž Slokar in Joe Gray.

okús -a m (ȗ) 1. čut za zaznavanje značilnosti snovi, zlasti jedi, s pomočjo okušalnega organa v ustih // značilnost snovi, zlasti jedi, ki se zaznava s tem čutom / izboljšati okus jedi /prepoznati jed po značilnem okusu 2. merila o prijetnem in neprijetnem pri hrani / za moj okus je nekoliko preslano

V oddaji Okusi brez meja bosta Joe Gray in Matevž Slokar raziskovala kulinarično kulturo Slovenije. Spoznavala bosta posameznike in družine, ki pridelujejo in ustvarjajo pristne slovenske kakovostne prehrambne izdelke. Pa tudi kuharske mojstre, ki znajo iz lokalno pridelanih sezonskih surovin pripraviti gurmanski presežek. Na svojem popotovanju bosta spoznavala ljudi, ki ob svojem delu iskreno uživajo. Predstavljala bosta najbolj pristne in naravne načine pridelave lokalnih izdelkov in pridelkov, moderne načine in tehnike priprave tradicionalnih jedi. Včasih bodo tako gledalci izvedeli kaj novega, včasih bodo presenečeni, prav gotovo pa se bodo ob vsem tudi zabavali. Na koncu vsake oddaje bo Joe Gray pripravil jed, za katero ga je navdihnila posamezna regija.

STE VEDELI …

- da je v Sloveniji tradicionalna jed matevž in da obstaja tudi jed, ki se imenuje Joe Gray,
- da je ekipa s kombijem v enem mesecu po Sloveniji prepotovala kar 6.200 km,
- da je z dvema kamerama skupaj posnela kar 220 ur materiala,
- da se je Matevž med oddajo tako navdušil nad kuhanjem, da se je takoj po snemanju resno lotil učenja,
- da imajo kar trije člani ekipe rojstni dan na isti dan,
- da je angleški del ekipe (z izjemo Joeja) prvič v življenju pokusil konjsko meso in bučno olje in bil nad obema navdušen, da so med snemanjem porabili sedem krem za sončenje.

Joe Gray in Matevž Slokar Okusi brez meja

 

MATEVŽ SLOKAR:

“Nisem poklicni kuhar, ampak noro uživam v kuhanju.”
“Ljubezen + strast + zabava = top izdelek”
“Slovenski kmetje pridelujejo najboljše izdelke na svetu!”
“Vso hrano bom pokusil, samo vampov mi, prosim, ne kažite.”

JOE GRAY:

“Moja strast je zagotoviti odlično hrano ter posredovati znanje in navdušenje nad tem, kar jemo.”
“Moji prvi spomini na hrano segajo v čas, ko sem bil star štiri leta in sem pomagal mami pri peki.”
“Pomembno je, da ljudje razumejo in prepoznajo, od kod prihaja njihova hrana.”

RECEPTI

Ceviche recept

Lovski sendvic recept

Kranjska klobasa z medom recept

Joejev hamburger recept

Solata iz pečenih breskev in pršuta recept

Kopun z zeljno solato recept

Pečena jagnjetina s salsa verde recept

Počasi pečen svinjski hrbet z bučo in blitvo

Fish & chips

Vse recept si lahko ogledate tudi na spletni strani Okusno.je